Het effect van suikers drinken

Een blikje cola is 9,5 suikerklontjes

Een blikje cola is 9,5 suikerklontjes

In Nederland heeft bijna 1 op de 4 kinderen overgewicht. Ook drinken Nederlandse kinderen de meeste frisdrank van alle kinderen in Europa. Als je de informatie van frisdrankfabrikanten leest, lijkt het alsof frisdrank gezond is: Het lest je dorst, bevat zuiver water, je wordt er actiever en vrolijk van en ach die suiker, dat zijn maar 5 theelepeltjes per glas. En anders neem je toch gewoon de light versie.

Volwassen mensen die dagelijks één glas frisdrank (met suiker) drinken, hebben echter 44% meer kans op het metaboolsyndroom. Dit is een stofwisselingsziekte die bestaat uit een verzameling van vier aandoeningen:
– hoge bloeddruk
– overgewicht
– suikerziekte
– hoog cholesterol.

Ook krijgen deze mensen eerder aderverkalking, schade aan de nieren en een hersen- of hartinfarct.

Veder geeft dagelijks één glas frisdrank 31% meer kans op overgewicht, 18% meer kans op hoge bloeddruk en 25% meer kans op een te hoog gehalte aan triglyceriden (vetzuren) in het bloed. Dit alles is berekend in de Framingham Heart Study, een onderzoek waarin ruim zesduizend mensen zijn gevolgd.

Als je op sugarstacks.com kijkt zie je exact hoeveel suiker in frisdrank zit. Een blikje cola is 9,5 suikerklontjes. Je moet 2 kilometer hardlopen om die 9,5 suikerklontjes te verbranden. Wat je niet verbrandt, sla je grotendeels op als vet en een snelle stijging van de suikerspiegel stimuleert ontstekingen en de groei van kanker. Wat ook veel mensen niet beseffen en daar verwijzen de frisdrankfabrikanten dankbaar naar, is dat een glaasje appelsap of sinaasappelsap net zo veel suiker bevat als de meeste frisdranken: 6,5 suikerklontjes op een glas van 250 ml.
Als je wil zorgen dat je minder aankomt, drink dan geen suikers. ! Dus geen versgeperst glaasje sinaasappelsap, geen vruchtensappen en geen frisdranken of dranken met alcohol. Eet gewoon fruit: Dan is het vers en compleet, met de enzymen, vitaminen en de vezels die ervoor zorgen dat suikers geleidelijker worden opgenomen.

Zijn lightproducten dan de oplossing ?
Nee, de dagelijkse consumptie van lightfrisdrank verhoogt de kans op het al eerder genoemde metaboolsyndroom met 36 %. Met lightproducten krijg je minder tot geen calorieën binnen maar ze remmen je eetlust niet. Het gevolg ? een verhoogde inname van calorieën en zelfs 67 %  meer kans op suikerziekte.

Wat kun je nu het beste drinken ? Ik stel voor om voor het ontbijt een groot glas water te drinken, liefst met wat sap van een uitgeperste limoen of citroen. Drink verder zwarte en groene thee, rooibos-, hibiscus-, kamille- en verse muntthee en zwarte koffie, allen zonder extra suiker of eventueel met stevia of tagatose als zoetmiddel.
verder mineraalwater, kraanwater en groentesappen van bieten, tomaten, granaatappel, vlierbessen en tarwegras of groene smoothies en desnoods een beetje sojamelk of aangezuurde zuivel (biogardedrink). En dan bij uitzondering warme chocomelk, een biertje, een wijntje, wat vruchtensap of frisdrank.

Dit artikel is je aangeboden door Tipsbijafvallen en Herbalife

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding met de tags , . Bookmark de permalink.