Mediator is onmisbaar bij een echtscheidingsprocedure

Als je een echtscheiding wil aanvragen doe je dat niet alleen. Om te trouwen heb je twee mensen nodig die hiermee instemmen maar om te scheiden is het voldoende wanneer één van de partners ermee wil stoppen. In het gros van de gevallen zal de partner die de verdrietige mededeling krijgt uiteindelijk wel meewerken. Niet meewerken betekent namelijk een gang naar de advocaat en dat is voor beide partijen enorm duur. In een enkel geval komt het wel tot een zogenaamde vechtscheiding maar geloof me; dat wil je echt niet.

Echtscheiding: blijf met elkaar in gesprek

Ik heb trieste gevallen gezien van mensen die wel 10 jaar in een scheidingsprocedure zaten. Meestal gaat het dan om kinderen of veel geld. In het geval van kinderen kan je je voorstellen dat deze met 10 jaar vechten van de ouders niet gebaat is, wat de uitkomst ook is. Een kind zoekt veiligheid en zekerheid. Een vechtscheiding geeft dat nooit. Hoe dan wel scheiden? In overleg, met elkaar in gesprek blijven, met hulp van een mediator. Een mediator kan ook de scheiding aanvragen. Hiervoor is een echtscheidingsconvenant nodig waarin jullie alles omtrent de echtscheiding hebben vastgelegd. En als er minderjarige kinderen zijn komt er ook een ouderschapsplan.

Mediator: de rode draad bij de echtscheiding

Een mediator is bekend met het bemiddelen en leiden van gesprekken, ook als deze moeilijk zijn en tevens met de hele afhandeling van de scheiding voor wat betreft het proces en de papieren afhandeling. In een enkel geval kunnen gesprekken met een mediator leiden tot het niet doorzetten van de echtscheiding. Daarmee is aangetoond dat de gesprekken wel degelijk zinvol zijn. Een mediator die scheidingszaken behandeld is tevens een gewone advocaat. Daarom kan een mediator net als een advocaat de benodigde stukken aanleveren aan de rechtbank. De rechter zal uiteindelijk de beslissing nemen om wel of niet akkoord te gaan met de voorgenomen echtscheiding. Als de ingezonden stukken deugdelijk zijn zullen deze nagenoeg altijd onverkort worden overgenomen.

mediator

Dit bericht is geplaatst in Relatie en Familie. Bookmark de permalink.