Welke soorten alimentatie bestaan er?

Zoals geen bruiloft hetzelfde is, is geen echtscheiding hetzelfde. Je kan legio adviezen krijgen want een derde van de huwelijken strandt nog steeds, er is dus veel ervaring maar vaar vooral bij je eigen gevoel en verstand. Jij weet als geen ander hoe het precies in elkaar zit en wat schappelijk en redelijk is. Ik heb mij ooit laten leiden door een streng advies van mijn moeder en heb daar nu nog spijt van. Ik ben er daardoor financieel bekaaider afgekomen dan als we gewoon gedaan hadden wat mijn ex-partner en ik al hadden afgesproken. Een harde leerschool. Probeer jezelf dat te besparen. Kom voor je belangen op maar verlies die van de ander niet uit het oog. In deze blog lichten ik alimentatie toe, alimentatie is een financiële bijdrage voor het levensonderhoud na de scheiding.

Wanneer recht op kinderalimentatie

In bepaalde gevallen kan er door een echtscheiding een situatie ontstaan waarbij er recht bestaat op alimentatie. Wanneer mensen het hebben over alimentatie bedoelen ze in de meeste gevallen, kinderalimentatie. Deze komt namelijk het vaakst voor en is ook vrij duidelijk. Eén van de partners heeft het grootste deel van de zorg op zich genomen na de scheiding en heeft als gevolg daarvoor meer onkosten. Tegelijkertijd is het lastiger om fulltime te werken en dus is het inkomen lager dan die van de partner die de tijd meer aan zijn zijde heeft. In die gevallen bestaat er recht op kinderalimentatie. Hierdoor worden de verantwoordelijkheden weer wat rechter getrokken.

Soms ook recht op partneralimentatie

In sommige gevallen kan er ook recht op partneralimentatie bestaan. Die vorm beslaat nu nog een termijn van 12 jaar al is er veel over te doen. Aangezien van iedereen wordt verwacht deel te nemen aan het arbeidsleven en in zijn eigen levensonderhoud te voorzien gaan er steeds meer stemmen op om de partneralimentatie aan te pakken. Bijvoorbeeld door de termijn terug te dringen naar vijf jaar. In vijf jaar zou iemand voldoende tijd hebben om voor zichzelf de zaken te regelen. Echter zijn er situaties waarbij mensen helemaal niet meer kunnen werken door ziekte bijvoorbeeld. Vooralsnog is de duur nog steeds vastgesteld op 12 jaar maar de alimentatie kan herzien worden wanneer de ontvangende partij meer inkomen genereert.

alimentatie""

Dit bericht is geplaatst in Relatie en Familie. Bookmark de permalink.